The effect of all-round compression on the critical temperature of Y0.66Pr0.34Ba2Cu3O7–δ single crystals - Khadzhai, G. Ya.; Komisarov, A. O.; Vragov, O. Yu.; Kovrygin, V. O.; Vovk , R. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
У роботі досліджено вплив всебічного тиску до 10 кбар на електроопір у базисній площині високоякісних монокристалів YBa0,66Pr0,34Ba2Cu3O7–δ (δ < 0,15, Тс ≈ 51,8 K, ΔТс ≈ 2 K). У порівнянні із зразками зі слабким легуванням празеодимом (x ≈ 0,05), докладання всебічного тиску до зразка із середнім легуванням празеодимом (x ≈ 0,34) призводить до більш ніж дворазового зростання баричної похідної dТс/dP. Встановлено, що на відміну від полікристалічних зразків аналогічного складу, не спостерігається зміни знака баричних похідних dТс/dP. Обговорюється можливість застосування відомої формули МакМіллана для пояснення впливу всебічного тиску на Тс.