Mechanisms of plastic deformation of cryorolled hafnium in the temperature range 1.7–430 K - Moskalenko, V. A.; Smolianets, R. V.; Pohribna, Yu. M.; Kovtun , K. V.; Stetsenko , S. P. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Знайдено криві деформації крупнозернистого та нанокристалічного гафнію при квазістатичному одновісному стисненні в інтервалі температур 1,7–430 К. Було визначено температурні залежності межі плинності, швидкісної чутливості деформуючого напруження та активаційного об’єму процесу пластичної деформації. Нанорозмірне зерно отримано прокаткою при температурі рідкого азоту. При обговоренні фізичної природи особливостей пластичної деформації, що спостерігаються нижче 25 К, таких як перехід від плавного при кімнатній і помірно низьких температурах до стрибкоподібної пластичного течії, а також атермічності температурних залежностей межі плинності та їх швидкісної чутливості, використовувалися теоретичні гіпотези, пов’язані з проявом інерційних властивостей дислокацій. Експериментальні результати для температурного інтервалу вище 25 К обговорено зі застосуванням методу термоактиваційного аналізу в рамках моделі подолання дислокаціями локальних бар’єрів та встановлено дислокаційні механізми, що контролюють швидкість пластичної деформації.