Love’s waves in elastic systems in the absence of spatial symmetry - Kovalev, A. S. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Досліджено особливості поширення хвиль Лява в пружних середовищах з поверхневим шаром різної товщини та різної структури. Вивчено такі хвилі біля поверхні з модуляцією щіль-ності в шарі за наявності та відсутності симетрії щодо інверсії координати у напрямку поширення хвилі. Показано, що в обох випадках існують поверхневі хвилі, які є багатокомпонентними зі швидко загасаючими вглиб середовища субгармоніками. Роз-глянуто поверхневі хвилі в пружному анізотропному середо-вищі з орторомбічною симетрією та довільною орієнтацією кристалографічних осей щодо площини з поверхневим шаром. Продемонстровано, що в цьому випадку поверхнева хвиля є узагальненою, і її швидкість залежить від напрямку кристало-графічних осей і відрізняється від швидкості об’ємних хвиль з тим самим напрямком.