Exotic Kondo effect in two one-dimensional spin-1/2 chains coupled to two localized spin-1/2 magnets - Kuzmenko, Igor; Kuzmenko, Tetyana; Band, Y. B.; Avishai, Yshai (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Вивчається екзотичний ефект Кондо в системі, що складається з двох одновимірних феромагнітних ланцюгів Гейзенберга XX зі спіном 1/2 (позначених як α = u, d для верхнього і нижнього ланцюгів), пов’язаних з квантовою точкою, що складається з двох локалізованих магнітів зі спіном 1/2. Використовуючи перетворення Жордана–Вігнера на гейзенбергівському гамільтоніані двох ланцюгів, цю систему можна виразити в термінах безспінових ферміонних квазічастинок, які не взаємодіють. В результаті гамільтоніан всієї системи виражається як модель Андерсона для ферміонів зі спіном 1/2, що взаємодіють із домішкою зі спіном 1/2. Таким чином, вивчено розсіювання ферміонних квазічастинок (що поширюються вздовж спінових ланцюжків) парою локалізованих магнітних домішок. При низькій температурі локалізовані магніти зі спіном ½ екрануються ланцюговими спінами за допомогою ефекту Кондо. Розраховано температуру Кондо TK та виведено температурну залежність ентропії, питомої теплоємності, теплоємності та «магнітної сприйнятливості» точки для T ≫ TK. Результати можна узагальнити у разі антиферомагнітних ланцюгів XX.