Half-century of Efros–Shklovskii Coulomb gap. Romance with Coulomb interaction and disorder - Shklovskii , B. I. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Кулонівська щілина Ефроса–Шкловського (ES) в одноелектронній густині локалізованих станів і закон ES для провідності зі змінним діапазоном стрибків були відкриті 50 років тому. Теорія та її перші підтвердження були переглянуті в монографії Шкловського–Ефроса (SЕ), які опубліковані 40 років тому. У цій статті розглядаються подальші експериментальні докази, теоретичні досягнення та нові застосування закону ES. Із сотень експериментальних підтверджень закону ES на різноманітних матеріалах я зосереджуюсь на тих, де динамічний діапазон електропровідності перевищує чотири порядки величини. До них належать тривимірні та двовимірні напівпровідники в нульових і сильних магнітних полях, локалізовані фази в квантовому ефекті Холла, гранульовані метали, нанокристалічні масиви та провідні полімери. Крім того, обговорюються неомічний закон електропровідності та кулонівська щілина поблизу переходу ізолятор–метал. Також обговорюються останні розробки інших концепцій книги SE.