Comparison of the compressibility coefficient versus temperature, pressure, chemical potential dependencies for water and argon based on the principle of corresponding states - Bulavin, L. A.; Rudnikov, Ye. G.; Lebovka, N. I. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Обговорюється застосування ентропійно-керованих та густинно-керованих фазових переходів для аналізу фазової діаграми води та аргону. Приведений коефіцієнт ізотермічної стисливості представлено як βr = –(dV/dP)T(Pc/Vc) (Pc та Vc — значення у критичній точці). Дані представлено як залежності βr від приведених температури T/Tc, тиску P/Pc та хімічного потенціалу µ/µc. Розгляд ґрунтується на принципі відповідних станів. Для води область з аномальною поведінкою пов’язано з ентропійно-керованим фазовим переходом рідина–гексагональний лід та мінімумами, що спостерігаються при значеннях T = (315.3 ± 0.2) K, P = (8.30 ± 0.04) кПа та µ = (1122 ± 5) кДж/кг. Для води барична залежність βr (P/Pc) уздовж лінії рівноваги рідина–пара утворює замкнену петлю з лінією рівноваги рідина–гексагональний лід. Термодинамічна подібність води й аргону спостерігається при відносно високих значеннях температур T/Tc > 0,56, тисків P/Pc > 0,00358 та хімічних потенціалів µ/µc > 0.505.