Manifestation of Luttinger liquid effects in a hybrid metal-semiconductor double-quantum dot device - Parafilo, A. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Теоретично було вивчено транспортні властивості гібридного нанопристрою, що складається з двох великих металевих острівців, вбудованих у двовимірний електронний газ. Високоякісний контроль каналів провідності, що електрично з’єднують два острівці один з одним та з електродами, дозволяє розглядати пристрій як реалізацію багатоканальної двоточкової зарядової моделі Кондо (2SCK). Показано, що провідна температурна залежність провідності в 2SCK задовольняє скейлінг провідності однодомішкової задачі в рідині Латтінджера, параметр взаємодії якої повністю визначається кількістю провідних каналів у пристрої. Продемонстровано, що слабке зворотне розсіювання у всіх каналах провідності характеризується появою субпровідних температурних залежностей у лінійній провідності. У спеціальній критичній точці ми прогнозуємо еквівалентність між нанопристроєм 2SCK та одноточковою зарядовою проблемою Кондо з двома каналами, де один канал Кондо забезпечується невзаємодіючим електронним газом, а другий канал Кондо приписується рідині Латтінджера.