Temperature-induced phase transformation in (As1–xBix)2S3 glasses - Kryshenik, V. M.; Hasynets, S. M.; Solomon, A. M.; Loya, V. Y.; Lopushansky, V. V.; Rubish, V. M.; Gomonnai, A. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
В роботі досліджено кінетику передкристалізаційних та кристалізаційних перетворень у стеклах (As1–xBix)2S3 (0.08 ≤ x ≤ 0.20). Процес кристалізації вивчався з використанням відомого методу Кіссінджера шляхом аналізу отриманих у неізотермічних умовах кривих диференціально-термічного аналізу. Перетворення від аморфного до частково кристалічного стану мали комплексний характер. Для досліджених стекол термостимульовані зміни виявили співприсутність двох кристалізаційних субпроцесів, кожен з яких вирізнявся власною величиною енергетичного бар’єру перетворення. Перший субпроцес є домінуючим при високих швидкостях нагрівання та характеризується істотно меншою величиною енергії активації у порівнянні зі значенням цього параметру для другого кристалізаційного субпроцесу, що домінує при малих швидкостях нагрівання. Рентгенівські дифракційні вимірювання показали переважно утворення при більших швидкостях нагрівання кристалітів Bi2S3 для стекол (As1–xBix)2S3, а в режимі повільного нагрівання проходило додаткове формування кристалітів As4S4 і As4S3.