Сенсибілізована люмінесценція самарію у фториді тербію - Кушніренко, В. І.; Сопінський, М. В.; Манойлов, Е. Г.; Хомченко, В. С.; Михайловська, К. В.; Ольховик, Г. П.; Зашивайло , Т. В. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Представлено результати порівняльного дослідження люмінесцентних характеристик (спектрів фотолюмінесценції, спектрів збудження фотолюмінесценції, релаксації фотолюмінесценції) нелегованих та легованих самарієм кристалів TbF3. На основі цих експериментальних результатів вивчено особливості передачі енергії між рідкісноземельними іонами у змішаному стехіометричному кристалі TbF3:Sm. Встановлено ефективну передачу енергії від іонів Tb3+ до іонів Sm3+. Механізм процесу пояснено з урахуванням експериментальних результатів та з урахуванням діаграми рівнів енергії іонів Tb3+ і Sm3+. Це дало можливість зробити висновок, що в кристалах TbF3:Sm смуги (групи ліній) випромінювання близько 600 нм, при 640−650 і при 700−720 нм викликані переходами з рівня 4G5/2 на рівні 6H7/2, 6H9/2, 6H11/2 відповідно, а смуга (група ліній) при 560 нм — переважно переходами з рівня 4G7/2 на рівень 6H9/2. Новизна отриманих результатів полягає в доказі того, що в легованому самарієм кристалі TbF3 найбільш короткохвильова смуга випромінювання іонів Sm3+ викликана переважно переходами 4G7/2→6H9/2, а не переходами 4G5/2→6H5/2. Це зумовлює необхідність більш детально досліджувати цю смугу люмінесценції іонів Sm3+ в інших матрицях, в першу чергу в матрицях, співлегованих тербієм і самарієм.