Raman and DFT study of non-covalent interactions in liquid benzophenone and its solutions - Khudaykulov, Bekzod; Norkulov, Asliddin; Holikulov, Utkirjon; Absanov, Ahmad; Doroshenko, Iryna; Jumabaev, Abduvakhid (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Наведено аналіз міжмолекулярних взаємодій у рідкому бензофеноні та його розчинах в ацетоні та оцтовій кислоті методами раманівської спектроскопії та квантово-хімічного моделювання. Результати експерименту показують, що в бінарних розчинах бензофенону для смуги валентних C=O коливань спостерігався червоний зсув, а для смуг C–H коливань — синій. Передбачалося, що такі зсуви відбуватимуться через слабкі (некласичні) водневі зв’язки типу C–H···O=C між бензофеноном і молекулами розчинника. Обговорюється природа та сила взаємодії розчиненої речовини та розчинника. Розподіл електронної густини в бензофеноні та його комплексах з молекулами ацетону та оцтової кислоти візуалізували за допомогою методу поверхні молекулярного електростатичного потенціалу. Електронні властивості молекулярних комплексів охарактеризовано за допомогою методу граничних молекулярних орбіталей та функцій локалізації.