Solvent effect on transformations of triazenes as studied by means of physical chemistry and quantum chemical calculations - Maga , I. M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Встановлено, що тріазени можуть зазнавати гетеролітичних перетворень у присутності катіонів діазонію, зокрема в середовищі гідрофільних органічних розчинників. Вказаний ефект залежить від природи розчинників (тобто протонних або апротонних). Це доведено методами високоефективної рідинної хроматографії, спектрофотометрії та квантово-хімічними розрахунками модельних систем. Продемонстровано кореляцію між індуктивною константою замісника в азоскладовій та виходом продукту реакції тріазену 4-нітроаніліну [1,3-біс-(4-нітробензен)-тріазену]. Запропоновано механізм перетворення цих тріазенів.