MoS2 2D nanoparticles as inducers of changes in liposomes formation and their spectroscopic properties - Monastyrskyi, G.; Gnatyuk, O.; Gubareni, I.; Levchenko, G.; Nikolenko, A.; Olenchuk, M.; Tolochko, A.; Kupchak, I.; Dovbeshko, G. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Ліпосоми завдяки своєму біосумісному та гнучкому ліпідному подвійному шару служать ідеальними модельними структурами для вивчення біофізичних властивостей та фізіологічних функцій клітинних мембран. При дослідженні впливу 2D наночастинок на формування ліпосом використовувалися методи динамічного розсіювання світла, оптична та SEM мікроскопія для визначення розміру ліпосом, а також раманівська спектроскопія, ІЧ спектроскопія та квантово-хімічні розрахунки для структурних досліджень. Дані оптичної мікроскопії підтвердили метод отримання ліпосом та різні розміри ліпосом залежно від застосування наночастинок. SEM дані та EDS аналіз надали інформацію про морфологічну структуру нанопорошку та нанофлейків, а також їхній елементний склад. З додаванням наночастинок 2D MoS2 розміри ліпосом збільшуються до 12%. Аналіз ІЧ спектрів показав зміну спектральних властивостей ліпосом з наночастинками порівняно з чистими ліпосомами в області валентних С=О та СН коливань і деформаційних ОН коливань. Перерозподіл Н-зв’язків, наявність смуги в області валентних коливань молекулярних груп =C–H при 3035 см–1 та відсутність смуги при 3006 см–1 в ІЧ спектрі є маркером входження частинок в ліпосому. Гасіння люмінесценції в спектрах комбінаційного розсіювання спостерігається в ліпосомах з наночастинками порівняно з чистими ліпосомами, яке слабше у випадку приготування ліпосом разом з наночастинками. Спостерігається підвищення інтенсивності коливальних мод в ІЧ спектрах ліпосом з наночастинками, що додані після приготування ліпосом з 34% (порошок) до 52% (нанофлейки), що може бути маркером присутності наночастинок на поверхні ліпосом.