Spectral markers and morphological features of diabetic foot ulcer tissues - Isokov, T. D.; Yanitskaya, L. V.; Kovalenko, Y. V.; Verevka, S. V.; Labudzinsky, D. O.; Pasichna, E. P.; Voisitskyi, T. V.; Gnatyuk, O. P.; Dovbeshko, G. I. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Порушення обміну речовин є невід’ємною частиною розвитку цукрового діабету. Одним з найважчих ускладнень цукрового діабету є діабетична стопа, яка характеризується утворенням некротичних виразок. Метою роботи була експериментальна перевірка гіпотези про утворення та накопичення β-структурованих білкових агрегатів у тканинах діабетичної стопи. Утворення β-структурованих білкових агрегатів сприяє їх неферментативному глікозилюванню, яке, у свою чергу, сприяє агрегації. Існує позитивний зворотній зв’язок між окремими ланками патологічного процесу. Розрив цього зв’язку є обов’язковою умовою ефективного лікування. Результати аналізу оптичних зображень вказують на наявність β-структурованих білкових агрегатів, що підтверджено ІЧспектроскопією. Таким чином, наявність сумарної β-конформації досягає 45%. Крім того, спостерігались чіткі ІЧ-маркери некротичних тканин в області поглинання валентних коливань молекулярних груп С=О та С–О, а також 2,5-разове збільшення інтенсивності смуг валентності СН порівняно з ОН. Конформаційна підгонка та кореляційний аналіз між різними білковими фазами показали, що спектроскопічна характеристика некрозу сильно корелює з вмістом води, а α-спіраль і потрійна спіраль негативно корелюють із вмістом води, β-конформацією та особливостями некрозу. Було зроблено припущення про збільшення внеску β-антипаралельної конформації, яка пов’язана з утворенням амілоїдних фібрил.