Radiation coloring of undoped lithium fluoride crystals - Pop, O. M.; Maslyuk, V. T.; Roman, V. I.; Megela, I. H.; Pylypchynets, I. V.; Oleinikov, E. V.; Papp , O. O. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Представлено результати дослідження формування та агломерації центрів забарвлення в нелегованих кристалах фториду літію, опромінених на мікротроні М-30 (18 МеВ). Спектри оптичного поглинання опромінених зразків використано для ідентифікації F-центрів та їхніх аґломератів — М-центрів. Концентрацію центрів забарвлення різного типу розраховано за відомим рівнянням Смакули–Декстера. Виявлено зростання концентрації поглинаючих центрів зі збільшенням флюенсу опромінення. Обговорено можливість використання центрів забарвлення для дозиметричних досліджень: для малих доз — F-центрів, а для великих доз, відповідно, М-центрів.