Magneto-optical properties of magnetic–ENZ–magnetic multilayer with noncollinear orientation of magnetizations of layers - Bukhanko , A. F. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Розглянуто пропускання та відбиття електромагнітних хвиль від магнетік–«epsilon-near-zero»–магнетік мультишару з неколінеарною орієнтацією намагніченості шарів, що лежать у площині плівки. Аналітична модель базується на точних розв’язках електромагнітних граничних задач. Розраховано характеристичну матрицю структури, яка визначає магнітооптичні властивості структури. Показано, що магнітооптичні характеристики цієї структури суттєво залежать від кута між векторами намагніченості шарів і товщини прошарку «epsilon-near-zero» (ENZ). Як величина, так і характер цих залежностей аналізуються в залежності від кута падіння та поляризації падаючої хвилі. Такий аналіз дозволяє оптимізувати магнітооптичні властивості цієї структури. Наявність проміжного шару ENZ у багатошаровому магнетік–ENZ– магнетік мультишару призводить до різкої різниці в тому, як ця структура взаємодіє з p- та s-поляризованими електромагнітними хвилями. Досліджено проходження лінійно (не лише p- та s-хвиль) поляризованих електромагнітних хвиль через цю структуру та продемонстровано, що ця різниця може призвести до унікального класу кутових фільтрів і поляризаторів.