Ferromagnetism methods in the theory of superradiance - Sokolovsky , A.; Lyagushyn , S. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Надвипромінювання, як оптичне, так і акустичне, є одним з найважливіших методів генерації когерентних імпульсів і отримання інформації про випромінювачі через резонансні явища. Процес упорядкування в системі збуджених випромінювачів, який має результатом потужний короткий імпульс випромінювання, описується за допомогою кореляційних функцій параметрів випромінювачів і поля. Представляє інтерес їх поведінка, особливо у протяжній системі. Відомі теоретичні підходи до цих питань базуються на використанні певних способів розчеплення кореляторів, водночас чинність і точніст застосованих операцій залишаються без оцінювання. Автори пропонують спосіб розв’язання цієї проблеми в рамках методу скороченого опису Боголюбова у формулюванні Пелетмінського–Яценка. Додатково до звичайного малого параметра теорії (константи взаємодії) запроваджується новий малий параметр — різниця між кореляційними функціями в теорії, що розглядає його як незалежний параметр скороченого опису, і в картині процесу з кількістю параметрів, яка менша на один. Метод розвинуто для зосередженої моделі Діке. Традиційне застосування квазіспінових операторів для дворівневих об’єктів дозволяє описати систему випромінювачів як спінову систему і використати досконалі методи обчислення середніх від комбінацій спінових операторів, які розроблено в теорії феромагнетизму.