Quantum effects in the kinetics of thermal expansion of C60 fullerite doped with 4He - Vinnikov, N. A.; Dolbin, A. V.; Basnukaeva, R. M.; Buravtseva, L. M.; Grytsyuk , E. M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Методом низькотемпературної прецизійної ємнісної дилатометрії в температурному інтервалі 2–20 К досліджено кінетику теплового розширення зразка фулериту С60, насиченого домішкою гелію (4Не–С60). У тепловому розширенні зразка виділено два процеси, що мають різні характеристичні часи: швидший процес обумовлений вирівнюванням температури в об’ємі зразка, а повільніший відповідає релаксаційним явищам в орієнтаційній підсистемі кристалічної ґратки С60 і, можливо, має тунельний характер. На підставі зіставлення часів релаксації в орієнтаційній підсистемі з отриманим раніше часом дифузії атомів гелію в системі октаедричних порожнин кристалічної ґратки фулериту зроблено припущення про можливість впливу дифузійного процесу на низькотемпературне теплове розширення системи 4Не–С60.