Electron irradiation of crystalline nitrous oxide ice at low temperatures: applications to outer Solar System planetary science - Mifsud , Duncan V.; Góbi, Sándor; Herczku , Péter; Sulik, Béla; Juhász, Zoltán; Ioppolo, Sergio; Mason, Nigel J.; Tarczay, György (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Радіаційна хімія та фізика твердого N2O все більше вивчаються через його потенційну присутність на поверхнях холодних зовнішніх тіл Сонячної системи. Однак на сьогодні жодне дослідження систематично не досліджувало вплив температури на цю хімію та фізику. У цьому дослідженні кристалічний лід N2O опромінювали електронами з енергією 2 кеВ при п’яти різних температурах у діапазоні 20–60 К, а радіолітичну дисоціацію молекулярного твердого тіла (а також радіолітичне утворення семи молекул продукту) кількісно оцінювали за допомогою G-величини. Отримані результати показують, що температура справді відіграє певну роль у радіолітичному руйнуванні кристалічного N2O, причому більш високі температури пов’язані з вищими G-значеннями руйнування. Також було виявлено, що G-значення утворення NO, NO2, N2O2, N2O3, N2O4, N2O5 та O3 змінюються залежно від температури, при цьому кожна молекула продукту демонструє чітку тенденцію. Обговорено застосування отриманих експериментальних результатів для подальшого розуміння твердофазної радіаційної хімії у зовнішній Сонячній системі.