Laser-induced fluorescence spectroscopy of TIPS-pentacene - Michelbach, Moritz; Demyanenko, Alexander; Hartweg, Sebastian; Otani, Hatsuki; Momose, Takamasa; Stienkemeier, F. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Поліциклічні ароматичні вуглеводні, зокрема ацени, привертають все більшу увагу як перспективні органічні напівпровідники. TIPS-пентацен — це функціоналізований ацен із бічними групами триізопропілсілілу (TIPS), який демонструє покращену фізичну стабільність, розчинність і чудові властивості перенесення заряду завдяки вдосконаленій молекулярній упаковці. У цьому дослідженні представлено високороздільну спектроскопію лазерно-індукованої флуоресценції, у якій порівнюються TIPS-пентацен і пентацен, ізольований у нанокаплях гелію та прикріплений до твердих кластерів рідкісних газів (неону та аргону). Наші результати виявляють чіткі відмінності у вібронних структурах цих молекул, причому для TIPS-пентацену характерні виражені вібраційні прогресії низькочастотних вібраційних мод бічних груп молекули. Отримані дані дозволяють краще зрозуміти вплив матричних ефектів і сприяють глибшому розумінню вібронної структури TIPS-пентацену. За останніми повідомленнями, ця структура бере участь у процесах ультрашвидкого синглетного розщеплення збудження через когерентні вібронні хвильові пакети.