4(5)-methylimidazole system in the gas phase: Insights from helium droplet experiment vs. quantum chemistry - Grollau, F.; Mengesha, E.; Mengesha, E.; Mestdagh, J.-M.; Brenner, V.; Gloaguen, E.; Mons, M.; Briant, M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Два таутомери 4(5)-метилімідазолу досить схожі, що ускладнює точне вимірювання їх внутрішньої відносної кількості. Представлено метод такого вимірювання в газовій фазі, який включає сублімацію таутомерів у невідомому співвідношенні перед тим, як вони потрапляють у нанокраплю гелію при 0,4 К. Потім таутомери ідентифікують завдяки інфрачервоному поглинанню їхньої моди розтягування N–H з використанням методу HENDI (ізоляція нанокрапель гелію). Результати, які показують, що 4-метилімідазол є переважаючим таутомером, було порівняно з розрахунками квантової хімії та обговорено в межах термодинамічного випаровування.