Size effect on polarization bremsstrahlung induced by electrons scattered on xenon clusters - Doronin, Yu. S.; Tkachenko, A. A.; Vakula, V. L.; Kamarchuk, G. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Виміряно спектральний розподіл абсолютного диференціального перерізу як звичайного, так і поляризаційного ультрам’якого рентгенівського гальмівного випромінювання для електронів з енерґією 0,7 кеВ, розсіяних на безпідкладкових нанокластерах ксенону. Кластери створювалися у надзвуковому газовому струмені, який адіабатично розширювався у вакуум. Щільність кластерів в області розсіювання визначалася за допомогою оригінального методу, заснованого на абсолютних вимірах інтенсивності випромінювання атомів у вакуумному ультрафіолетовому та ультрам’якому рентгенівському діапазонах спектра. Гальмівне випромінювання, що виникає при розсіянні електронів на кластерах, має поляризаційну компоненту, яка домінує у диференціальному перерізі. Уперше для кластерів ксенону виявлено вплив їх розміру на формування поляризаційного гальмівного випромінювання.