Isobaric heat capacity coefficients for water and argon along their liquid–vapor and liquid–solid coexistence curves - Bulavin, L. A.; Rudnikov, Ye. G.; Lebovka, N. I. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Проаналізовано залежності коефіцієнтів ізобарної теплоємності від температури T, тиску P і хімічного потенціалу μ для води та аргону уздовж кривих співіснування рідина–пара та рідина–тверде тіло. Розгляд базувався на принципі відповідних станів. Спостережувані температурні залежності (∂S/ ∂T)P були складними немонотонними функціями і вони були термодинамічно подібними для води в області фазового переходу рідина – лід VII та для аргону в області фазового переходу рідина – тверде тіло. Баричні залежності утворювали петлі. Залежності (∂S / ∂T)P від хімічного потенціалу μ в області фазового переходу рідина – пар від критичної до потрійної точки були термодинамічно подібними для води та аргону.