Low-temperature luminescence of LiB3O5:Ag glass excited by synchrotron radiation - Adamiv, V. T.; Gamernyk, R. V.; Burak, Ya. V.; Teslyuk, I. M.; Izo, T. A.; Medvid, I. I. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Представлено результати досліджень фотолюмінесценції (ФЛ) скла LiB3O5:Ag при температурі 12,6 К під дією синхротронного випромінювання λexc = 45 нм. Виявлено, що отримані спектри ФЛ складаються з трьох смуг λmon = 278, 336 і 379 нм. Проведені дослідження спектрів збудження шляхом сканування реєстрації люмінесцентного випромінювання при λmon = 280, 330 і 390 нм виявили по чотири смуги для кожного λmon. Запропоновано, що в спектрах збудження основна смуга 278 нм, пов’язана з центрами на основі іонів Ag+ , що займають місця Li+ в структурі скла, тоді як інші дві смуги 336 і 379 нм пов’язані з центрами на основі конгломератів Ag2+ і Ag3+ . Відповідальними за слабку смугу збудження 110 нм можуть бути B3+–O– центри на основі структурних дефектів в борокисневих комплексах.