Transformation of magnetic parameters in substituted lanthanum manganites upon transition to the nanoscale state - Polek, T.; Kalita, V.; Ryabchenko, S.; Shlapa, Y.; Solopan, S.; Belous , A.; Tovstolytkin, A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Досліджено магнітні властивості наночастинок заміщеного манганіту лантану La0.77Sr0.23MnO3 отриманого методом зольгель синтезу, а також кераміки на їхній основі. Для обох типів зразків проаналізовано температурні залежності намагніченості та ефективної анізотропії. Для кількісної оцінки поведінки в умовах високих магнітних полів застосовано закон наближення намагніченості до насичення, визначено межі його використання. Виконано порівняння магнітної анізотропії наночастинок і керамічних зразків та розглянуто вплив розмірних ефектів на магнітні властивості.