Tunneling of electromagnetic waves through bilayers: Special cases and point approximations - Zolotaryuk, A. V.; Tsironis, G. P.; Kovalchuk, S. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Розроблено трансфер-матричний пiдхiд для дослiдження властивостей тунелювання похило падаючих плоских хвиль з поперечною магнітною поляризацією на немагнітні двошарові структури. Ці структури складаються з двох суміжних шарів з постійними комплексними діелектричними проникностями, що мають розрив стрибка на межі розділу. Аналіз зосереджено на двох випадках: (i) подвійний шар із дійсними діелектричними проникностями та (ii) двошарова структура iз збалансованими областями підсилення та затухання, що має PT-симетрію парності та інверсії часу. Ключовим моментом є те, що амплітуди відбиття-пропускання можна виразити через матрицю, яка з’єднує граничні умови магнітного поля на зовнішніх сторонах шарів. Цi вирази відносно прості i дозволяють аналізувати аналітично властивості тунелювання в деяких конкретних випадках, а також застосовувати точкові наближення для надзвичайно тонких шарів.