Thresholdless nonlinearity-induced edge solitons in trimer arrays - Johansson, Magnus (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Розглянуто одновимірну дискретну нелінійну модель Шредінгера з локальною нелінійністю типу Керра на вузлах, де коефіцієнти взаємодії між найближчими сусідами набувають двох різних значень, впорядкованих у триперіодичній послідовності. Відомо, що існування локалізованих крайових станів у лінійному наближенні (тример Су–Шріффера–Хегера) залежить від точного розташування краю. Показано, що для края, який не підтримує лінійних крайових станів, навіть слабка нелінійність на місці викличе крайовий режим з асимптотичною експоненціальною локалізацією, що розгалужується від краю лінійної смуги. Поблизу краю щілини форма моди може бути аналітично описана у континуальному наближенні як одна половина стандартного солітона щілини. Також обговорюються лінійні стабільні властивості нелінійних крайових режимів.