Электрон-дырочная сверхпроводимость (Обзор): - Филь, Д.В.; Шевченко, С.И. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Цей огляд присвячений теорії електрон-діркової надплинності в двошарових системах. Йдеться про стан, в якому електрони та дірки з сусідніх шарів утворюють зв’язані пари і бездиссипативне перенесення заряду обумовлено рухом пар як цілого. Наявність потоку зв’язаних пар еквівалентно протіканню в шарах, що проводять, рівних за модулем і протилеж-но спрямованих електричних струмів. Тому таку надплинність можна розглядати як своєрідну надпровідність, яку часто називають протиструмовою (counterflow) надпровідністю. Це явище було передбачено близько 40 років тому, але вивчення проблеми електрон-діркової надпровідності в двошарових системах інтенсивно продовжується досі. У огляді представлений розгорнутий опис теоретичних уявлень і підходів до проблеми електрон-діркової надпровідності.