Туннельное зарождение пар кинков на дислокациях в потенциальном рельефе Пайерлса со случайными искажениями - Петухов, Б.В. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
У зв'язку з підвищенням останнім часом інтересу до механічних властивостей квантових кристалів існує потреба ви-вчення низькотемпературної динаміки дислокацій. В цю динаміку важливий внесок вносить тунелювання через бар'єри, які створені періодичним рельєфом кристалічної гратки, що призводить до утворення пар кінків. Недостатня доскона-лість кристалів найчастіше накладає неконтрольовані збудження, які модифікують закономірності процесу тунельного утворення кінків. В роботі моделюється вплив збуджень випадковими полями внутрішніх напружень типу просторового «гауссівського шуму». Розраховується середня з реалізацій випадкових полів частота квантово-механічного тунельного утворення пар кінків. Показано, що навіть відносно слабкі у порівнянні з кристалічним рельєфом збудження призводять до суттєвої модифікації залежності частоти утворення кінків від рушійної сили.