Disclination ensembles in graphene - Rozhkov, М.А.; Kolesnikova, А.L.; Yasnikov, I.S.; Romanov, А.Е. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Розглянуто дисклінаційні сітки (DNs) — періодичні розподіли дисклінаційних дефектів у графені. Дисклінації проявляють себе як 4-, 5-, 7- або 8-членні вуглецеві кільця на відміну від 6-ланкових кілець, з яких складається двовимірна 2D ідеальна гратка графена. Також досліджено граничні ви-падки графеноподібних 2D вуглецевих граток без 6-ланкових кілець — так звані псевдографени. Геометрія та енергія дисклінованих 2D-вуглецевих конфігурацій аналізуються за допомогою метода молекулярної динаміки (MD). Наведено порівняння результатів MD моделювання та аналітичних розрахунків в рамках теорії дефектів пружного континууму.