Новые особенности релаксации давления в неравновесных кристаллах гелия - Бирченко, А.П.; Михин, Н.П.; Рудавский, Э.Я.; Смирнов, С.Н.; Фисун, Я.Ю. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
В області температур 1,3–1,7 К методом прецизійної барометрії вивчено процеси структурної релаксації у нерівноважних кристалах гелію, що були одержані кристалізацією рідини при швидкому охолодженні. Виміряно величини тисків на торцях циліндричної вимірювальної комірки з твердим гелієм та їх змінення з часом при ступінчатому нагріванні зразка. Аналізуються експериментальні результати з кінетики релаксації, коли величини тисків, що реєструються обома датчиками, зростали з часом. Із аналізу експериментальних результатів одержані оцінки середньої атомної концентрації вакансій у кристалі, значення коефіцієнта дифузії вакансій та енергії активації процесу релаксації. Робота продовжує дослідження структурної релаксації тиску, започатковане в опублікованій раніше статті (ФНТ 44, 402 (2018)), де для інтерпретації експериментальних даних запропоновано модель релаксації внутрішніх напружень у нерівноважних кристалах гелію, яка зумовлена дифузійним плином вакансій.