Определение низкотемпературного коэффициента собственной диффузии в твердом p-H2 из опытов по ползучести - Алексеева, Л.А.; Dobryden, I. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Виміряно залежності відносного подовження ε під дією постійно прикладеної напруги при T = 1,8 К від часу витримки t полікристалічного параводню (p-H2, ~0,2% o-H2) високої чистоти по стороннім домішкам (99,9999 мол. %) з різним вмістом дейтерію. Виявлено область лінійної залежності між вимірюваними величинами швидкості сталої повзучості̇ ε̇ зразків та прикладеного навантаження σ. На підставі виконання лінійної залежності ε̇ ~ σ зроблено висновок про дифузійний характер вакансійного типу низькотемпературного кріпа дослідженого p-H2. Проведено обчислення низькотемпературного коефіцієнта власної дифузії вакансій D в твердому p-H2, що характеризує швидкість низькотемпературного масопереносу. Розглянуто випадки міграції вакансій в об'ємі кристалла, уздовж меж, що розділяють окремі кристаліти, а також між існуючими в кристалах дислокаціями. Встановлено помітне зниження величин ε̇ та D зі зростанням концентрації ізотопів в зразках при збереженні для дослідженого p-H2 лінійного зв'язку між ε̇ та σ.