On the proposed martensitic-like structural transformation in V, Nb, and Ta - Cordero, F. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
До недавнього часу вважалось, що перехідні метали Nb, Ta та V залишаються кубічними при всіх температурах, аж поки не з’явилось повідомлення про існування в них мартенситних перетворень. Повідомлення, яке базувалося на аномаліях, що спостерігалися при вивченні теплового розширення при низьких температурах. Стверджувалось, що це структурне перетворення залишалось непоміченим лише тому, що його прояву заважала невелика кількість домішок. Цей ви-сновок обговорюється з урахуванням вимірювань непружності, проведених на зразках Nb, чистота яких порівнянна з тими, на яких були виявлені дилатометричні аномалії. В результаті встановлено, що вплив перетворення, що було припущене, на непружні спектри є як мінімум на три порядки меншим, ніж у типових мартенситних перетвореннях. Пропонується можливе альтернативне пояснення спостережених аномалій у термінах утворення преципітатів з непоміченого залишкового H.