Макроскопические вихри на поверхности сверхтекучего He II - Левченко, А.А.; Межов-Деглин, Л.П.; Пельменёв, А.А. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Візуалізація явищ на поверхні надплинного He II легкими скляними трасерами, які локалізовані у тонкому шарі під поверхнею рідини, дозволила вперше спостерігати виникнення на поверхні надплинності у вібруючій комірці вихрової течії та двовимірних макроскопічних вихорів, які утворюються у результаті нелінійної взаємодії між неколінеарними фарадеївськими хвилями. Стоячі фарадеївські хвилі збуджуються на поверхні He II при вертикальних коливаннях комірки з відносним змінним прискоренням вище порога параметричноїнестійкості β > βс ≈ 0,04. Виявлено, що при інтенсивному хвильовому накачуванні на частоті 40 Гц та тривалій витримці протягом ~ 270 с залежність кінетичної енергії вихрової системи від хвильового вектора Е(k) при k ≥ 4,5 см–1 можна описати степеневим законом вигляду Е(k) ~ k –3, тобто в системі макроскопічних вихорів, що породжуються хвилями на поверхні шару He II глибиною ~ 0,4 см у вібруючій комірці, з часом може сформуватися не тільки зворотний, але й прямий турбулентний каскад.