Analogues of Josephson junctions and black hole event horizons in atomic Bose–Einstein condensates - Yakimenko, A.I.; Matsyshyn, O.I.; Oliinyk, A.O.; Biloshytskyi, V.M.; Chelpanova, O.G.; Vilchynskii, S.I. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Вивчено динамічні процеси у когерентно зв’язаному атомному конденсаті Бозе–Ейнштейна. Теоретично досліджено джозефсонівські елементи в кільцеподібних та гантелеподібних геометріях. Виявлено умови спостереження ефекту Джозефсона. Визначено, що багатозарядний постійний струм в тороїдному конденсаті може бути стійким навіть для надзвукового потоку атомів. У числових розрахунках спостерігалися акустичні аналоги горизонтів подій в квантованих надпотоках. Ці теоретичні знахідки відкривають перспективи для дослідження бозе-джозефсонівських переходів та квантових аспектів акустичного аналога випромінювання Хокінга в існуючих експериментальних пристроях.