Ротонные возбуждения в конденсированной среде - Карасевский, А.И. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Показано, що в розплавах поблизу кривої плавлення, в багатокомпонентних рідинах, щільних газах, а також надплинному гелії однорідний стан середовища може бути нестійким. В середовищі можуть спонтанно утворюватись нанокластери, метастабільна стійкість яких обумовлена зростанням орієнтаційної ентропії при спонтанному обертанні наночастинок. При позитивній енергії утворення наночастинок їх концентрація визначається зростанням конфігураційної ентропії системи. Подібно вакансіям в кристалах ротонні кластери є структурними дефектами розплаву.