Channel electron bubbles in low-temperature helium gas - Monarkha, Yu.P. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Теоретично дослiджено автолокалiзацiю електронiв в квазiодновимiрних провiдних каналах над рiдких гелiем, викликана iх взаемодiєю з атомами гелiевого газу. Показано, що в таких каналах пузирковi стани електронiв великого розмiру можуть iснувати при температурах, iстотно менших, нiж критичнi температури, знайденi ранiше для електронних пузиркiв в тривимiрних i двовимiрних системах. Показано та-кож, що перехiд вiд пузиркових станiв великого розмiру до пу-зиркових станiв малого розмiру не є безперервним, що означае наявнiсть метастабiльних станiв i свого роду бiстабiльностi системи. Приведений теоретичний аналiз пояснює рiзке падiння рухливостi електронiв в квазiодновимiрних каналах над рiдким гелiем, виявлене при T ≳ 2,5 К.