Пузырьковые состояния атомов в жидком гелии - Дюгаев, А.М.; Лебедева, Е.В. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Досліджено сольватацію атомів домішки {Na, K, Rb, Cs, Mg, Ca, Sr, Ba} з малою енергією іонізації у рідкому гелії. Показано, що урахування непарної взаємодії атома домішки з атомом гелію важливий для визначення параметрів стану атома. Сильне відштовхування від атомів гелію валентних електронів домішки визначає розмір їх бульбашкового стану R0. Значення R0 універсально, а комбінація 2R0/ν = const ≈ 11–13 слабко залежить від місця домішкового атома в таблиці Менделєєва. Параметр ν задано величиною енергії іонізації домішки J = 1/2ν2 (в атомних одиницях), ν має значення розміру домішкового атома. Визначено енергетичний бар’єр, що розділяє об’ємні та поверхневі атомні домішкові стани.