Эффект обменного смещения в антиферромагнетике, содержащем ферромагнитные кластеры - Панкратова, М.Л.; Ковалев, А.С. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Запропоновано пояснення появи обмінного зсуву намагніченості в антиферомагнетику з феромагнітними включеннями при попередньому охолодженні системи в магнітному полі. Феромагнітна (ФМ) підсистема, що впорядкована в полі при температурі Неєля, призводить до неоднорідного стану антиферомагнітної (АФМ) матриці з кінцевим середнім ефективним полем на границі розподілу ФМ/АФМ. Це поле призводить до обмінного зсуву залежності M = M(H) при подальшому перемагнічуванні гетерогенної системи. Для описування запропонованого сценарію ефекту розглянуто просту модель двовимірної системи з круглими включеннями ФМ фази. За допомогою чисельних розрахунків та залучення отриманих раніше аналітичних результатів знайдено залежності намагніченості від зовнішнього поля, які якісно пояснюють особливості обмінного зсуву в експериментально досліджених гетерогенних системах.