Berry phase in strained InSb whiskers - Druzhinin, A.; Ostrovskii, I.; Khoverko, Yu.; Liakh-Kaguy, N.; Rogacki, K. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Досліджено вплив деформації на поздовжній магнітоопір ниткоподібних кристалів InSb з провідністю n-типу, легованих оловом в концентраціях 6·1016–6·1017 сm–3, при температурах від 4,2 до 50 К та магнітних полях до 10 Тл. При низьких температурах осциляції Шубнікова–де Гааза виявлено в деформованих й недеформованих зразках у всьому діапазоні концентрацій допування. Деякі піки поздовжнього магнітоопору розщеплюються в дублети в ниткоподібних кристалах InSb з концентрацією допанта, близькою до переходу метал–ізолятор. Беручи до уваги розщеплення піків, для деформованих та недеформованих зразків визначено гігантський g-фактор від 30 до 60. Період осциляцій магнітоопору ниткоподібних кристалів InSb не змінюється в деформованому стані для всіх концентрацій допанта, але енергія Фермі зростає, а ефективна маса електрона mс зменшується і становить 0,02 m0. Присутність фази Беррі було також виявлено в деформованих нитко-подібних кристалах n-InSb, які демонстрували перехід в фазу топологічного ізолятора під дією деформації.