Влияние поверхностного и поляризационного эффектов на перенос энергии электронного возбуждения в коллоидных растворах и пленках квантовых точек ZnSe - Бондарь, Н.В.; Бродин, М.С.; Матвеевская, Н.А. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Представлено та проаналізовано оптичні спектри поглинання колоїдних розчинів та плівок на основі квантових точок (КТ) ZnSe, стабілізованих тіогліцеролом і тіогліколєвою кислотою та осаджених на сферичні наночастинки діоксиду кремнію. Крім звичайного квантово-розмірного ефекту, виявлено ще два внески в енергію екситонів в КТ. Перший, поверхневий, виникає у колоїдних розчинах КТ, стабілізованих тіогліцеролом, за рахунок поглинання тіольної SH-групи атомами Zn та Se. Другий, додатковий (поляризаційний), утворюється у твердих плівках обох колоїдів через діелектричну неузгодженність матеріалів КТ та матриці, в якій вони знаходяться. Вперше показано, що перенесення енергії електронного збудження на сферичній поверхні у щільних масивах КТ ZnSe відбувається за рахунок механізму сильної взаємодії (гібридизації орбіталей) між сусідніми КТ, що задовільно описується запропонованою теоретичною моделлю.