Релаксация напряжения в ультрамелкозернистой меди при низких гомологических температурах - Исаев, Н.В.; Григорова, Т.В.; Давиденко, А.А.; Полищук, С.С. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Вивчено температурну й швидкісну чутливість напруження плину ультрадрібнозернистої (УДЗ) міді, яку було виготовлено методом рівноканальної кутової гідроекструзії. Експерименти з розтягування та релаксації напруження про-водилися в інтервалі температур 77–295 К. Встановлено, що зі збільшенням температури напруження плину монотонно зменшується, а активаційний об'єм досягає максимуму ~190b3 при температурі ~(200±20) К. Для обговорення ре-зультатів експерименту залучаються два механізми термічно активованої пластичної деформації: перетинання дислокацій «лісу» та динамічне повернення, яке здатне істотно змінювати кінетику релаксації прикладеного напруження в УДЗ міді.