Экспериментальное определение магнитополевой зависимости низкотемпературного спонтанного намагничения электронной системы гибридизированных состояний примесей кобальта низкой концентрации (≤ 0,035 ат.%) в кристалле селенида ртути - Говоркова, Т.Е.; Окулов, В.И (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Представлено результати досліджень магнітопольових залежностей питомої намагніченості M(H) монокристала селеніду ртуті з низькою концентрацією домішок кобальту (0,01–0,035) aт.% при температурі 5 К. У результаті детального прецизійного аналізу отриманих експериментальних даних уперше виділено внески спонтанного магнетизму електронної системи гібридизованих станів донорних домішкових атомів кобальту, що мають вигляд кривих намагнічування з насиченням. Визначені магнітні параметри, що характеризують спонтанний спіновий магнетизм системи, яка вивчається, узгоджуються з результатами, отриманими раніше при спостереженні аномалій ефекту Холлу та температурних залежностей магнітної сприйнятливості, пов'язаних з проявом тієї ж системи. Таким чином, в досить повному об'ємі розроблено вирішення проблеми обгрун-тування та опису спонтанної спінової поляризації електронних систем домішок перехідних елементів при їх малій концентрації.