Взрывная десорбция частиц из твердого метана, индуцированная электронным пучком - Хижный, И.В.; Уютнов, С.A.; Блудов, М.А.; Савченко, Е.В. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Досліджено інтегральний вихід десорбції частинок з твердого метану при опроміненні електронним пучком при температурі рідкого гелію. Виявлено ефект вибухової десорбції з поверхні твердого метану при досягненні критичної дози опромінення ~ 100 еВ на одну молекулу метану. Вихід частинок супроводжується сплеском катодолюмінесценції твердого метану. Цьому ефекту передують наростаючі за інтенсивністю осциляції виходу десорбції з періодом 10 с.