Correlated electrons in a zig-zag chain with the spin-orbit interaction: Exact solution - Zvyagin, A.A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Вивчаєтся модель корельованих електронів на геометрично фрустрованій одновимірній гратці зі спін-орбітальною взаємодією. Одержано точне вирішення методом анзаца Бете. Взаємодія на гратці типу зигзаг може призвести до появи несорозмірних структур для великих значень фруструючих взаємодій. Спін-орбітальна взаємодія призводить до поведінки кореляційних функцій, які нагадують особливості типу Фульде–Ферреля–Ларкіна–Овчинникова в реальних надпровідниках другого роду.