Properties of the ground state of electronic excitations in carbon-like nanocones - Sitenko, Yurii A.; Gorkavenko, Volodymyr M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
На основі континуальної моделі для довгохвильових зарядових носіїв, що побудована в наближенні сильного зв'язку у взаємодії найближчих сусідніх атомів кристалічної гратки, розглянуто квантові ефекти основного стану електронних збуджень в діракових матеріалах із двовимірними одношаровими сотовими структурами, скрученими дисклинацією у наноконуси; враховується ненульовий розмір дисклинації, а гранична умова на краю дисклинації вибирається такою, що забезпечує самосполучення гамільтонова оператора Дірака–Вейля. Показано, що квантові ефекти основного стану не залежать від розміру дисклинації, та знайдено обставини, коли вони не залежать від параметра граничної умови. Пока-зано, що в основному стані індукуються магнітний потік, котрий циркулює в кутовому напрямку навколо вершини наноконуса, та псевдомагнітний потік, який спрямований ортогонально до поверхні наноконуса.