Dynamical effective parameters of elastic superlattice with strong acoustic contrast between the constituents - Zubov, Yurii; Djafari-Rouhani, Bahram; Krokhin, Arkadii (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Отримано аналітичні формули для частотно-залежних ефективного модуля пружності та ефективної щільності періодичної шаруватої структури. Запропонована процедура гомогенізації справедлива при досить високих частотах, що перевищують частоту першої забороненої зони в акустичному спектрі структури. Показано, що залежні від частоти ефективні параметри можуть набувати від’ємних значень або в різних частотних областях, або в одній досить вузькій області. Ця властивість показує, що одновимірна пружна структура в межі малих блоховських хвильових векторів може поводитися як акустичний метаматериал, у якого обидва ефективні параметри від’ємні.