Компьютерное моделирование критического поведения сильно разбавленных низкоразмерных антиферромагнитных систем на треугольной решетке - Бабаев, А.Б.; Муртазаев, А.К. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Проведено комп’ютерне моделювання критичної пове-дінки двовимірної сильно розбавленої антиферомагнітної моделі Поттса з числом станів спіна q = 3 на трикутній гратці. Розрахунки проводилися для систем з періодичними граничними умовами при концентрації спінів p, яка дорівнює 0,70 та 0,65. Розглядалися системи з лінійними розмірами L×L = N, L = 20–144. На основі теорії кінцево-вимірного скейлингу, розраховано статичні критичні індекси теплоємності α, сприйнятливості γ, параметра порядку β та критичний індекс ν для радіусу кореляції. Чисельно показано, що розраховані критичні індекси варіюються зі зміною концентрації спінів p, тоді як відношення β/ν та γ/ν в межах статистичних помилок залишаються незмінними, проявляючи слабку універсальність критичної поведінки сильно неврегульованих систем.