Структурные переходы и плазменные колебания в электронных цепочках над жидким гелием - Сивоконь, В.Ю.; Соколов, С.С.; Шарапова, І.В. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Методами молекулярної динаміки досліджено двовимірний вігнерівський кристал, утворений електронами, які знаходяться над прямокутним електродом з рівномірно розподіленим позитивним зарядом. При фіксованій густині електронів аналізувались імовірні конфігурації електронів над вузьким електродом в залежності від ширини електрода та особливості переходів від однієї конфігурації до іншої. Розглянуто електронні конфігурації, що складаються з декількох ланцюжків. Після фур’є-перетворення часових залежностей середніх координат електронів в процесі моделювання розраховано спектри плазмових коливань. Для одного та двох ланцюжків проведено порівняння частот, що спостерігаються при моделюванні, з теоретичними.