Spin-phonon interaction in transition-metal difluoride antiferromagnets: Theory and experiment - Cottam, M.G.; Lockwood, D.J. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
З використанням останніх результатів експериментально зі застосуванням спектроскопії непружного розсіяння світла та теоретично методом модифікованого середньопольового підходу для оцінки кореляційних функцій спінової пари проведено повне порівняльне дослідження спін-фононних взаємодій в декількох діфлуоридах перехідних металів рутилової структури, зокрема FeF2, MnF2, NiF2 та CoF2. З метою отримання оцінок коефіцієнтів спін-фононного зв’язку та відносних величин коефіцієнтів магнітооптичного зв’язку представлено нові експериментальні данні, які інтерпретуються в рамках всебічного розширеного теоретичного опису.