К теории магнитных квантовых фазовых переходов первого рода в ван-флековском изинговском антиферромагнетике - Ляшенко, Т.И.; Калита, В.М.; Локтев, В.М. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Досліджено індуковані зовнішнім магнітним полем квантові фазові переходи у ван-флеківському парамагнетику зі спінами іонів S = 1 при конкуренції легкоплощинної одноіонної анізотропії та ізінгівських міжспінових взаємодій. Для опису фазових перетворень використано функцію Лагранжа, мінімізація якої здійснюється по коефіцієнтах лінійної комбінації спінових хвильових функцій основного стану. Показано, що такий підхід узгоджується з теорією Ландау фазових переходів I роду. Отримано, що перехід від ван-флеківської (синглетної) парамагнітної фази до феромагнітної фази здійснюється шляхом утворення проміжного стану з тільки однією намагніченою спіновою підграткою.